EasyΜind Consulting

Επιδότηση άνεργων 18-29 ετών για ίδρυση νέας επιχείρησης

ΔΥΠΑ - Επιδότηση άνεργων 18-29 ετών για την ίδρυση νέας επιχείρησης

Αναμένεται νέος κύκλος το καλοκαίρι 2024

 Ο στόχος της δράσης, διάρκειας 12 μηνών, είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση νέων ανέργων μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων. 

Η εταιρεία μας είχε 100% επιτυχία εγκρίσεων στους προηγούμενους κύκλους.

Δικαιούχοι επιδότησης

Κατά την ημερομηνία υποβολής πρέπει να πληρούνται όλες οι κάτωθι προυποθέσεις:
  1. Να είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α., ηλικίας 18 έως 29 ετών (να έχουν συμπληρώσει το 29ο έτος ηλικίας και να διανύουν το 30ο).
  2. Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου, να βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης και να πληρούν το ηλικιακό κριτήριο κατά την αίτηση χρηματοδότησης.
  3. Να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.
  4. Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους της ΕΕ ή ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και εργασίας στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής σε ισχύ τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η δράση.
  5.  Οι άντρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει ή νόµιµα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. 
  6. Να λειτουργήσουν νόμιμα εντός της ελληνικής επικράτειας.
  7. Η έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ πραγματοποιείται μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης, υπό τις προϋποθέσεις των σημείων και το αργότερο εντός 60 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της θετικής αξιολόγησης (έγκρισης) της πρότασής τους, σύμφωνα με τον πίνακα εγκεκριμένων αιτήσεων (αρχικό και συμπληρωματικό).

Επιλέξιμες μορφές επιχείρησης

  • Ατομική επιχείρηση
  • Ομόρρυθμή Εταιρεία (ΟΕ),
  • Ετερόρρυθμη Εταιρεία (ΕΕ), για τους ομόρρυθμους εταίρους,
  • Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ),
  • Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ)
  • Συνεταιρισμού Εργαζομένων του άρθρου 24 του ν. 4430/2016 (Α΄ 205).

Επενδυτικά σχέδια και ποσοστό επιδότησης

Η επιδότηση που δίνεται είναι έως 14.800€ για 12 μήνες , σε τρείς δόσεις ως εξής:

  • 1η δόση ύψους 4.000 ευρώ, μετά την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ και σε κάθε περίπτωση κατόπιν της έκδοσης της απόφασης ένταξης της πρότασης (Ορόσημο Α).
  • 2η δόση ύψους 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξάμηνου από την έναρξη τ ης επιχείρησης, κατόπιν επαλήθευσης της λειτουργίας για χρονικό διάστημα 6 μηνών (Ορόσημο Β)
  • 3η δόση ύψους 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξάμηνου από την έναρξη της επιχείρησης, κατόπιν επαλήθευσης της λειτουργίας για χρονικό διάστημα 6 μηνών ( Ορόσημο Γ).

Δεν εντάσσονται  επιχειρήσεις franchise, εποχικές, σχετικές με την εκμετάλλευση επιβατικού ή φορτηγού δημοσίας χρήσης, που θα λειτουργούν αποκλειστικά μετά τις 10μμ, οι συστεγαζόμενες, αυτοαπασχολούμενοι αμοιβόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών, επιχειρήσεις μετά απο μεταβίβαση ή αλλαγή νομικής μορφής, ή διάλυση και επαναλειτουργία, και όσοι έχουν πάρει επιδότηση ξανα απο τον ΟΑΕΔ

Η επιχειρηματική δραστηριότητα που θα αναπτύξουν οι δυνητικοί δικαιούχοι πρέπει να είναι οργανωμένη σε αυτοτελή επαγγελματικό χώρο. Ως αυτοτελής επαγγελματικός χώρος ορίζεται ο χώρος που αποτελεί χωριστή ιδιοκτησία, διαθέτει αυτονομία στις παροχές κοινής ωφέλειας (π.χ. ηλεκτρισμός) και δεν χρησιμοποιείται με οποιοδήποτε τρόπο ως κατοικία (κύρια ή δευτερεύουσα). Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η λειτουργία της επιχείρησης σε χώρο (κατάλληλα διαμορφωμένο) εντός της οικίας του δικαιούχου στις περιπτώσεις:

α) γονέα παιδιού ηλικίας έως έξι (6) ετών,

β) ατόμου που φροντίζει στην οικία σύζυγο ή συγγενείς α’ βαθμού με αναπηρία 80% και άνω

Δεν αποτελεί κριτήριο χαρακτηρισμού μιας επιχείρησης ως συστεγαζόμενης, αν αυτή εξυπηρετείται (βάσει ισχύουσας συμβάσεως
για την εγκατάσταση της σε δομές ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας όπως είναι οι θερμοκοιτίδες, τα τεχνολογικά πάρκα, οι χώροι συνεργασίας/co-workingspaces), από κοινή παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και καταβάλει τις δαπάνες υπηρεσιών κοινής ωφέλειας μαζί με τις λοιπές δαπάνες απευθείας στον ιδιοκτήτη – διαχειριστή του χώρου γραφείων ή καταστημάτων.

Διαδικασία υποβολής αίτησης

  1. Ηλεκτρονική αίτηση-υποβολή του επιχειρηματικού σχεδίου στο πληροφοριακό σύστημα κρατικών ενισχύσεων.
  2. Αξιολόγηση του επιχειρηματικού σχεδίου με βάση συγκεκριμένα κριτήρια :
    • Πληρότητα Αίτησης
    • Σαφής περιγραφή του επιχειρηματικού σχεδίου.
    • Συνάφεια και επάρκεια του ενδιαφερόμενου µε το αντικείμενο της επιχειρηματικής δραστηριότητας και επαρκής τεκμηρίωση µε ύπαρξη τυπικών προσόντων ή/ και επαγγελματικής εμπειρίας.
    • Οικονομοτεχνική επάρκεια του επιχειρηματικού σχεδίου.
    • Ύπαρξη στοιχείων δικτύωσης.
  3. Υπαγωγή

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης χρηματοδότησης είναι ο δυνητικός δικαιούχος να είναι εγγεγραμμένος χρήστης στο πληροφοριακό σύστημα (portal) της Δ.ΥΠ.Α. και να διαθέτει κωδικούς πρόσβασης σε αυτό (Ονομασία Χρήστη και Συνθηματικό).

Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε για την επένδυση σας και να προετοιμάσουμε έγκυρα και έγκαιρα τον φάκελο του έργου

Scroll to Top