Μενού Κλείσιμο

Οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα

μικρη επιχείρηση

Οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη αντιπροσωπεύουν το 99% του συνόλου των επιχειρήσεων. Παρέχουν τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και συνεισφέρουν περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής προστιθέμενης αξίας που δημιουργούν οι επιχειρήσεις. Είναι λοιπόν κατανοητό οτι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την ραχοκοκαλια της Ελληνικής Οικονομίας. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι εννοούμε με τον όρο Μικρομεσαία επιχείρηση.

Οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις ταξινομούνται σε 3 κατηγορίες ανάλογα με τον αριθμό των απασχολούμενων που διαθέτουν και τον κύκλο εργασιών τους ή τον σύνολο του ισολογισμού τους έαν τηρούν βιβλία Γ κατηγορίας.

Πιο συγκεκριμένα έχουμε τις εξής κατηγορίες:

  1. Πολύ μικρές επιχειρήσεις. Είναι αυτές που απασχολούν λιγότερα απο 10 άτομα προσωπικό πλήρους απασχόλησης και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών ή σύνολο ισολογισμού μικρότερο ή ίσο των 2 εκ. ευρώ.
  2. Μικρές επιχειρήσεις. Είναι αυτές που απασχολούν απο 10 έως 49 άτομα προσωπικό πλήρους απασχόλησης και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών ή σύνολο ισολογισμού μικρότερο ή ίσο των 10 εκ. ευρώ.
  3. Μεσαίες επιχειρήσεις. Είναι αυτές που απασχολούν απο 50 έως 249 άτομα προσωπικό πλήρους απασχόλησης και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο ή ίσο των 50 εκ. ευρώ ή σύνολο ισολογισμού μικρότερο ή ίσο των 43 εκ. ευρώ.

Οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην λήψη χρηματοδοτήσεων και αυτό οφείλεται στην γραφειοκρατία που υπάρχει στη χώρα μας, στην έλλειψη ενημέρωσης για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης αλλά και στην έλλειψη ενός καταρτισμένου και βιώσιμου επιχειρηματικού πλάνου. Κατα την διάρκεια της πανδημίας 1 στις 2 μικρομεσαίες επιχειρήσεις  αξιοποίησε τα μέτρα στήριξης προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητά της με το όφελος να είναι μεγαλύτερο για τις μικρές επιχειρήσεις έναντι των μεσαίων και των πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Ωστόσο, μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. Η έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης παραμένει το νούμερο ένα ζητούμενο για τις ΜμΕ, με ένα μεγάλο ποσοστό μικρών επιχειρήσεων να εκφράζει φόβους για ενδεχόμενη διακοπή δραστηριότητας το επόμενο χρονικό διάστημα σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 που θα ενεργοποιηθεί σύντομα θα υποστηρίξει ενεργά τις ΜμΕ με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες με στόχο την κάλυψη όλου του εύρους των αναγκών σε επίπεδο πληροφόρησης, συνεργασιών, ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών προτύπων και εύρεσης νέων τεχνολογικών, ανθρώπινων και επενδυτικών πόρων. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα στόχος του Προγράμματος είναι η μετατροπή των ελληνικών επιχειρήσεων από εσωστρεφείς σε εξωστρεφείς. H ανασύνταξή τους είναι σημαντική για την επαναφορά τους ως μοχλού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Οι βασικοί άξονες επενδύσεων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 είναι:

  • Ο ψηφιακός μετασχηματισμός
  • Έρευνα και Καινοτομία
  • Ανθρώπινο δυναμικό
  • Περιβάλλον και Κλιματική αλλαγή
  • Αναβάθμιση των μικρομεσαίεων επιχειρήσεων

Αναμένοντας λοιπόν τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027 μπορείς να συμπληρώσεις τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την προοπτική χρηματοδότησης της επιχειρηματικής σου ιδέας. Μην αμελήσεις να καταρτίσεις το επιχειρηματικό σου πλάνο για να είσαι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένος -η για την έναρξη της επιχείρησης σου. Δες το ΔΩΡΕΑΝ ΥΛΙΚΟ μπορεί να βρείς κάτι χρήσιμο. Αν θες να μάθεις κάποιες πληροφορίες για την διαδικασία των χρηματοδοτήσεων διάβασε το άρθρο μου Τι είναι το ΕΣΠΑ. 

 

Μοιράσου αυτό το άρθρο αν σου άρεσε και άσε μου ένα σχόλιο παρακάτω.

 

Με εκτίμηση,

Πωλίνα Αγγελή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *