Μενού Κλείσιμο

4 Προγράμματα του ΕΣΠΑ για την έναρξη ή την αναβάθμιση της επιχείρησης σου

προγραμματα εσπα

Το ΕΣΠΑ ( Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης) είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που στοχεύει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσα από τα επιμέρους προγράμματα που ανά διαστήματα ανακοινώνονται. Αν το αξιοποιήσεις σωστά μπορεί να σε βοηθήσει στο νέο σου ξεκίνημα ή στην ανάπτυξη της επιχείρησης σου ειδικά την δύσκολή αυτή περίοδο.

Παρακάτω σου παραθέτω τα προγράμματα που τρέχουν ή αναμένονται αυτήν την περίοδο:

1. Δεύτερη Επιχειρηματική Ευκαιρία για πρώην αυτοαπασχολούμενους από τον ΟΑΕΔ

Το πρόγραμμα αυτό, όπως λέει και ο τίτλος του, απευθύνεται σε ανθρώπους που είχαν επιχείρηση στο παρελθόν, την έχουν κλείσει από 1/1/2012 έως 30/10/2020 και θέλουν να κάνουν μια νέα αρχή. Αίτηση μπορούν να κάνουν φυσικά και όσοι έχουν ήδη κάνει έναρξη από τον Φεβρουάριο του 2019 και έπειτα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο/η επιχειρηματίας να είναι εγγεγραμμένος άνεργος (όχι απαραίτητα επιδοτούμενος) και να είχε στο παρελθόν άλλη επιχείρηση την οποία έχει διακόψει. Δεν αφορά ανέργους χωρίς προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ειδική μέριμνα έχει δοθεί στο πρόγραμμα Δεύτερη επιχειρηματική Ευκαιρία για την γυναικεία επιχειρηματικότητα αφού δίνει επιπλέον βαθμολογία σε γυναίκες καθώς επίσης και στην ψηφιακή οικονομία αφού επιδοτούνται πλέον και επιχειρήσεις οι οποίες θα λειτουργούν μόνο ψηφιακά! Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να ξεκινήσεις μια διαδικτυακή επιχείρηση από το σπίτι σου και να επιδοτηθείς για τα πρώτα σου έξοδα.

Η επιδότηση φτάνει τις 20.000€ για τα δύο πρώτα χρόνια για ατομική επιχείρηση. Φυσικά και άλλες νομικές μορφές είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση και το ποσό θα προσαρμοστεί ανάλογα. Οι δαπάνες που επιδοτούνται 100% αφορούν λειτουργικά έξοδα, προβολή της επιχείρησης, αμοιβές λογιστή – συμβούλου κτλ, αγορές αναλώσιμων, πρόσληψη προσωπικού, ασφαλιστικές εισφορές και αποσβέσεις παγίων.

2. Πρόγραμμα e-λιανικό για κατασκευή ή αναβάθμιση του e-shop σου

Το πρόγραμμα e-λιανικό αναμένεται να προκηρυχθεί την 2η εβδομάδα του Φεβρουαρίου και απευθύνεται σε υφιστάμενες αλλά και νέες επιχειρήσεις με κύρια δραστηριότητα το λιανικό εμπόριο (ΚΑΔ 47) προκειμένου να φτιάξουν ή να αναβαθμίσουν το e-shop τους και δίνει επιδότηση έως και 5.000€.

Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν θα πρέπει να έχουν φυσικό κατάστημα λιανεμπορίου, να έχει ανασταλεί η λειτουργία τους τουλάχιστον 1 ημέρα από τις 18/03/2020 και μετά και να υπάρχει μείωση του τζίρου τους το 2020 μεγαλύτερη ή ίση με το 20% του τζίρου του 2019, το 4ο τρίμηνο. Το κριτήριο για την μείωση τζίρου δεν υφίσταται για νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Η επιδότηση αφορά την κατασκευή νέου ή την αναβάθμιση του υπάρχοντος e-shop καθώς επίσης και την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (server, Η/Υ, λογισμικό κτλ) έως του ποσού των 5.000€. Η υλοποίηση και η εξόφληση των δαπανών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την αίτηση καθώς η έγκριση θα έρθει άμεσα.

Προσοχή πρέπει να δοθεί στην αίτηση για την επιδότηση και την σωστή καταχώρηση των πεδίων και των δικαιολογητικών. Απευθύνσου σε εξειδικευμένο σύμβουλο επιδοτήσεων και μην αφήσεις τον προγραμματιστή να σου κάνει την αίτηση.

3. Πρόγραμμα ίδρυσης και εκσυγχρονισμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην περιφέρεια Πελοποννήσου

Η παρούσα δράση αφορά στην ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που εδρεύουν ή θα συσταθούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, και στοχεύει στην καινοτομία για προϊόντα ή υπηρεσίες. Οι δραστηριότητες που θα επιδοτηθούν καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενώ επιπλέον μοριοδότηση παίρνουν δραστηριότητες που αξιοποιούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πελοποννήσου.

Οι υφιστάμενες, νεοσύστατες αλλά και επιχειρήσεις που θα ιδρυθούν μετά την έγκριση μπορούν να επιδοτηθούν έως και το 60% του συνολικού προϋπολογισμού τους για δαπάνες που αφορούν κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανήματα – εξοπλισμό, λογισμικό, προσωπικό, συμβουλευτικές υπηρεσίες κ.α.

Ο προϋπολογισμός μπορεί να κυμανθεί από 10.000€ έως και 330.000€ ενώ η διάρκεια της επένδυσης μπορεί να είναι έως 24 μήνες από την ημερομηνία της έγκρισης.

Για την κάλυψη του 40% ο δικαιούχος μπορεί να χρησιμοποιήσει ιδία κεφάλαια ή και δανεισμό.

Το πρόγραμμα αυτό θα είναι ανοιχτό έως 23 Φεβρουαρίου 2021.

4. Στήριξη ρευστότητας σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις λόγω COVID-19 στην Δυτική Μακεδονία

Το πρόγραμμα αυτό αφορά την παροχή κεφαλαίου κίνησης σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και είχαν το 2019 έξοδα λιγότερα από 10.000€ και μεγαλύτερα από 2.000€.

Η ενίσχυση για κεφάλαιο κίνησης θα είναι ίση με το 50% των εξόδων του 2019 σε συγκεκριμένους κωδικούς του Ε3 με ανώτατο ποσό τα 1.800€. Η επιδότηση που θα πάρει η επιχείρηση θα είναι από 1.000€ έως 1.800€ .

Βασική προϋπόθεση η επιχείρηση να έχει κάνει έναρξη πριν την 1/4/2019 , να έχει επιλέξιμη δραστηριότητα με βάση την προκήρυξηκαι να έχει μείωση του τζίρου το 2ο και 3ο τρίμηνο του 2020 ίση ή μεγαλύτερη του 20% σε σχέση με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2019. Εάν η μείωση είναι μικρότερη τότε η αίτηση αυτόματα δεν εγκρίνεται.

 

Με εκτίμηση,

Πωλίνα Αγγελή

Σύμβουλος Επιχειρήσεων


Αν σου άρεσε το άρθρο μου μοιράσου το ελεύθερα και κάνε like στην σελίδα μας στο facebook!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *